Thursday, September 15, 2011

carta pergerakan bayi

salam...
kelmarin me pegi check-up..
suke hati bile HB naik...yelah..start dari usia kandungan ni 3 months..
smpailah 7 months..hb asyik low je...
smlm check up dh naik dah..Alhamdulillah...
and berat pun naik terlebih skit..
tp xpe..nurse pn fhm..bulan syawal kan..
byk open house...makan jelah kejenye...
skang my weight dh capai 49.5kg...

then..mase check-up tu tibe2 je nurse tnye
psl carta pergerakan bayi..
errrrkkkkkk..mne den tau psl tue..
rupenye minggu ke 28 dh kne start wat...
huhuhu...den xtau ye..dan tak diberitahu pn kene buat..
sy ni bertindak mengikut arahan...
dh xsuruh bt...haruslah xbt..lgpun xtau pn cm ne nk kire..
so setelah diterangkan...start kelmarin tue..mulelah sy bt carta tersebut


rase mcm keje sekolah plak..ari2 kene wat....
ekceli bt carta tu pntg..tuk pastikan bayi kite slamat kt dlm tue..
nk elakkan dia dr lemas....
so...mcm bese r..me pun search lah dlm internet PUNCA2 BAYI LEMAS nie...
jom share antara info yg me jumpe....
Terdapat beberapa kemungkinan yang menyebabkan bayi akan meninggal dunia ketika bersalin:
Fetus distress  Ini terjadi apabila bayi lemas dalam kandungan dan tidak disedar oleh ibunya.(Cara yang elok untuk dipratikkan adalah memberitahu ibu bahawa membilang jumlah pergerakan bayi dalam kandungan yang sepatutnya tidak boleh kurang dari 10 pergerakan setiap hari iaitu dalam tempoh 24 jam). Ini mungkin terjadi kerana tali pusat bayi tersebut telah membelit leher anak tersebut ketika ia bergerak-gerak dalam kandungan atau terdapat kes yang bayi tersebut telah termakan najis akibat terlalu lama dalam kandungan.... (ermmmm...ni lah yg nurse tu bgtau me..nape kne wat carta ni....) 

Abruptio Placenta - adalah darah yang keluar dari kandungan rahim akibat placenta makin tertanggal dari rahim. Ini terjadi bagi kes-kes seperti trauma kepada kandungan atau kes-kes low lying placenta yang mudah tercedera akibat dari kedudukan placenta yang menutupi pangkal rahim. 

Di samping tu gak...nurse pn ade bgtau faktor2 kelahiran pramatang....
antaranye:

Faktor berlaku kelahiran bayi pra-matang:


1. Disebabkan rahim yang mudah menguncup ini mungkin kerana keadaan ibu yang stress dan banyak bergerak atau tempoh bekerja yang terlalu panjang. Sebab lain mungkin perjalanan menaiki kenderaan yang kerap ditambah pula jalan yang bengkang bengkok dan tidak rata juga mengakibatkan rahim mudah menguncup. (ermmmm..xleh byk bergerak ke?? huhuhu..raye ari tu sakan den berjalan naik kete..
ngn jalan yg xratenye..mmg terseksa giler...klu lah tau bahaye cm nie...nsb bek xde pe2...)


2. Jangkitan kuman pada kandungan.Ini berlaku jika si ibu sering demam viral dan selsema.Selain itu jangkitan kuman di pundi kencing sering menyebabkan kuncupan rahim.


3. Rahim berpenyakit seperti mengalami ketumbuhan fibroid atau endometriosis.Atau keadaan rahim yang sempit dan ada juga kelahiran pramatang berlaku sebab pintu rahim ibu yang longgar mungkin kerana sebelum ini ibu pernah mengalami keguguran.Untuk mengelakkan rahim menjadi longgar ia perlu dijahit untu mencegah keguguran pada kandungan.


4. Berlaku apabila kelahiran kembar. (yg ni InsyaAllah bukan kembar ye...hehehe)
Tanda-tanda kelahiran pramatang


Berlaku apabila ibu mengalami sakit perut tiba-tiba dan perutnya mengeras walaupun tarikh bersalin masih jauh dan ini adalah tanda si ibu mengalami kuncupan rahim warming up sebelum sakit bersalin. Jika tanda ini ada pada kehamilan yang tidak cukup bulan teruslah bertemu dengan paka perbidanan terdekat supaya ibu mengalami proses melahirkan bayi pra matang dengan selamat. 
(ermmmm..selalu je jadi perut mengeras nie....ermmmmm...errrrrrr....tp perut xskt sgt lah.. :)) 
me jgk diberi kan suntikan ATT tuk kali kedua..second dos lah tue..
adoyaiii kne cucuk lagi....ekceli...... 
tujuan diberikan adalah untuk ibu tersebut membentuk satu daya tahan untuk sebarang kemungkinan yang akan dihadapi akibat dari pendarahan yang akan terjadi kesan daripada bersalin. Oleh itu, ianya adalah merupakan satu langkah preventif untuk menghindar sesuatu perkara yang buruk terjadi kepada ibu dan kandungannya. Penggunaan ATT tidak akan menyebabkan kecederaan kepada janin. Ini adalah kerana vacin yang diberikan tidak dapat melalui placenta.
(so jgn takut kene cucuk ek...tuk kebaikan tue.....)

skang dh 8 bulan sudaaaaaaaaa......
-
-
now my pregnancy dh msk 32 minggu...
(my feeling...sgtlah dup dap..dup dap...sy takutttttt sbnrnyeeeeeeeee....)
^_________________________^

No comments:

:: InstaForex ::

Pages

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...